Teknolojinin gelişmesi ile birlikte üretilen cihaz ve eşyalar dünyada bir yer kaplıyor. Ve bunlar dönüştürülmez ise doğayıda tehdit edebilirler. Zira yok olmaları öyle kolay olmuyor. Bu sınıfa giren tüm eşyaların aslında atılmaması gerekir. Ancak bizler için çok daha fazla önemi olan 7 şeye aşağıdan göz atabilirsiniz.
1. Ev tipi piller
Piller iki geniş kategoriye ayrılır: Tek kullanımlık ve şarj edilebilir. Onları nasıl elden çıkardığınız oldukça farklıdır.
- Genellikle uzaktan kumandanıza, el fenerinize ve diğer günlük ev eşyalarınıza güç veren standart alkalin pilleri (AA, AAA, 9 volt ve benzeri) çöp kutusuna atabilirsiniz.
- Hesap makinelerinde, saatlerde, işitme cihazlarında ve araba anahtarlıklarında bulacağınız türden düğme hücresi veya bozuk para pilleri gümüş ve cıva içerebilir ve çöpe atılmamalıdır. Onları bir pil geri dönüşümcüsüne veya pil geri alma hizmetleri sağlayan katılımcı perakendecilere götürün
- Lityum-iyon ve nikel-kadmiyum piller en yaygın olarak cep telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde, dijital kameralarda, elektrikli el aletlerinde ve oyuncaklarda bulunur. Bu piller asla çöp kutusuna atılmamalı veya geri dönüşüm kutusuna yerleştirilmemelidir. Ayrı geri dönüşüm veya evsel tehlikeli atık toplama merkezlerine götürülmelidirler.
- Küçük, sızdırmaz kurşun asit aküler acil durum cihazlarında, güvenlik sistemlerinde, mobilite scooter’larında ve diğer özel kullanım ürünlerinde bulunur. Bunların da özel bertaraf merkezlerine götürülmesi gerekiyor.
2. Akıllı telefonlar ve tabletler
Pili birçok akıllı telefondan veya tabletten çıkarmanın bir yolu yoktur. Piller yangına neden olabileceğinden, bu cihazları çöp kutusuna atmayın.
Peki, onunla ne yapmalısınız? Yeni bir cihaz satın alırken eski cihazda işlem yapmayı deneyin. Çoğu üretici, bunun için kredi almasanız bile ücretsiz olarak geri dönüştürecektir.
3. Televizyonlar
Televizyonunuz cam, kurşun ve diğer tehlikeli kimyasallar içerir ve bir çöp sahasına gitmemelidir. Ve toplu çöp toplama zamanı olmadığı sürece, eski TV’nizi kaldırıma koymayın.
İhtar yaparsanız, daha fazla bilgi için yerel geri dönüşüm tesisinize başvurun. Bir alım planlayabilir veya sizi nereye gideceğiniz konusunda yönlendirebilirler.
TV’yi bir arkadaşınıza veya tasarruf mağazasına bağışlamayı düşünün. Belki de yerel bir huzurevi veya okul bunu kullanabilir.
4. Araç aküleri
Araba aküleri kurşun ve asit içerir ve insanlar ve hayvanlar için ciddi bir çevresel risk oluşturur. Bu, eskisini bir çöplüğe düşürmeyin anlamına gelir.
Pilinizi bir otomobil dükkanında değiştirirseniz, eskisini almalı ve sizin için atmalıdırlar. Bu, bazı yargı bölgelerindeki yasadır ve size bir tane satmasalar veya sizin için bir tane kurmasalar bile, araba aküsü satan perakendeciler için geçerlidir.
5. Çakmaklar
Tıpkı piller gibi, tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilir çakmaklar da vardır.
Boşlarsa, çöpün hemen hemen her yerine alabileceğiniz ucuz plastik çakmakları güvenle atabilirsiniz, ancak bu eyalet yasalarına bağlıdır.
Hala daha hafif sıvı varsa lavaboya dökmeyin. Dışarı çıkın ve sıvı kullanılıncaya kadar çakmağı etkinleştirin. Hava çok ısınırsa, bir mola verin ve daha sonra deneyin. Bazı yargı bölgelerinde, çakmağınızı evsel tehlikeli atık sahasına götürmeniz gerekir.
Fermuar ve bütan yardımcı çakmaklar tekrar tekrar kullanılabilir, ancak onlardan kurtulma zamanı geldiğinde dikkatli olun. Onları atmadan önce boş olduklarından emin olun ve artık daha hafif sıvı veya bütan varsa, bunu en yakın evsel tehlikeli atık sahasına götürün. Yine, bu şeyleri asla herhangi bir kanalizasyona dökmeyin.
6. Termometreler
Eski okul cam termometreleri, çevre ve canlılar için oldukça toksik olan cıva içerebilir. Çöp kutusuna atmayın ve kırmamaya dikkat edin.
7. Araba lastikleri
Araba lastikleri, çöp sahalarını delebilecek ve çevreyi kirletebilecek çelik kayışlar içerir. Bir dükkanda lastiklerinizi değiştirdiğinizde, eskilerini almaları gerekir. Küçük bir ücret alınabilir.
Eski lastikleriniz varsa, çoğu araba galerisi ve otomotiv perakendecisi bunları geri dönüşüm için alacaktır, ancak bu hizmet için ödeme yapmanız gerekebilir. Paket alımı planlamak için çöp kutunuzu da arayabilirsiniz.

Kaynak : FoxNews